Wat zijn gluten?
Je hoort het steeds vaker dat mensen geen producten met gluten mogen eten. Wat zijn gluten nou eigenlijk en in welke producten zitten gluten ?
Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen voorkomen. Gluten bevattende granen zijn bijvoorbeeld tarwe en spelt. Glutengeven een elasticiteit en stevigheid aan deeg, waardoor broden en bolletjes hun luchtige structuur krijgen.
Waar zitten gluten in?
Gluten zitten dan ook in alle producten die van één van de onderstaande granen zijn gemaakt: Tarwe, Spelt, Khorasan tarwe, Rogge en Gerst (gort). Gluten zitten dan ook in veel voorkomende producten zoals bijvoorbeeld: brood, koekjes, gebak, pizza en pasta. Ook komt het voor in producten waar je het niet snel verwacht zoals bijvoorbeeld: Als ingrediënt in soepen (bindmiddel, vermicelli), snoep of toetjes.
Zijn gluten ongezond?
Voor de meeste mensen zijn gluten helemaal niet ongezond. Het is namelijk zo dat normaal gesproken je maag en darmen dit gewoon verwerken net als andere eiwitten uit vlees en eieren. Echter voor mensen met Coeliakie (ook wel glutenintolerantie genoemd) zijn gluten wel gevaarlijk. Coeliakie is een chronische aandoening waarbij het lichaam heel heftig reageert bij het eten van gluten houdende producten. Lees hier meer over Glutenintolerantie (coeliakie)
Glutenvrij assortiment van Happy Bakers
Geniet ook weer van een lekker stukje brood. Iedere dag lekkere, verse en malse glutenvrije boterhammen van Happy Bakers. Probeer de glutenvrije broden van Happy Bakers en jij bent ook voor 200 % overtuigd. Het Happy Bakers-assortiment bevat naast diverse soorten brood en broodjes ook een groot aantal andere lekkere glutenvrije producten.