Waarom Glutenvrij eten?
Voor mensen die lijden aan glutenintolerantie of coeliakie zijn gluten heel schadelijk. Coeliakie is een aangeboren chronische darmaandoening waarbij het immuunsysteem abnormaal reageert op gluten. Dit kan leiden tot allerlei darmklachten.
Bovendien kunnen door de beschadiging van de darm bepaalde bestanddelen uit de voeding niet meer opgenomen worden, waardoor allerlei tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Wat bloedarmoede, groeiachterstand, osteoporose enzovoorts, kan veroorzaken.
10 tot 15% bevolking lijdt aan glutensensiviteit
Heel veel mensen hebben bijvoorbeeld klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping, buikkrampen, aften in de mond, last van vermoeidheid, hoofdpijn. Deze klachten wijzen op coeliakie, maar onderzoek laat zien dat zij geen gluten allergie hebben. Indien men stopt met het consumeren van producten met gluten de klachten zullen verdwijnen.
Deze aandoening wordt glutensensitiviteit genoemd. Volgens sommigen lijden ongeveer 10 tot 15 % van de mensen aan deze aandoening, Het schijnt vooral voor te komen bij vrouwen vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Weet wat je eet!
In onze supermarkten en via het internet kunnen we tegenwoordig heel veel verschillende glutenvrije producten kopen. Zelfs kan in veel restaurants glutenvrije gerechten worden gegeten. Echter voor mensen met Coeliakie (ook wel glutenintolerantie genoemd) zijn gluten wel gevaarlijk. Coeliakie is een chronische aandoening waarbij het lichaam heel heftig reageert bij het eten van gluten houdende producten.
Soepen, sauzen en ook vleesvervangens bevatten vaak veel gluten
Gluten zitten vooral in producten zoals brood, pasta, cakes, ontbijtgranen, enzovoorts. Bijna niemand denkt hieraan maar gluten zijn vaak ook verwerkt in bijvoorbeeld soepen, sauzen, vleesvervangers, kruidenmengsels, snoep.
Gluten zorgen voor structuur en elasticiteit aan deegproducten
Gluten maken het makkelijk om deeg te maken. Ze zorgen voor structuur en elasticiteit van het deegproduct. Daarnaast reguleren gluten het vocht in het voedsel. Voor de textuur, van bijvoorbeeld brooddeeg, zijn gluten belangrijk. Ze zorgen voor een goede structuur en elasticiteit.
Glutenvrij assortiment van Happy Bakers
Moet of wil jij glutenvrij eten? Probeer dan eens de producten van Happy Bakers. Dit zijn stuk voor stuk smakelijke en overheerlijke glutenvrije producten. Van glutenvrij witbrood tot glutenvrij bruinbrood en van glutenvrije bolletjes tot glutenvrije bagels